01 oktober 2009

Tjolahopp

Ja, då är jag tillbaka. Bröden är gräddade och provsmakade.
Kan inte klaga denna gång. Slog till och Honungsglasera dom innan gräddning för att få lite sötma. Riktigt nöjd faktiskt.

Så här ser de ut.

För er som vill testa Kronasbrön kommer här receptet:

50 g smält smör/margarin
50 g jäst
5 dl vatten (man kan ta 4 vatten 1 mjölk blir lite mjukare konsistens på brödet då)
1 gnutta salt
1 1/2 msk färdigblandade brödkryddor
1 dl kruskakli
1 dl linfrön
2 dl rågsikt
ca 10 dl vetemjöl
Honung + lite varmt vatten för glasering

Smält smöret och häll i vattnet/mjölken värm till 37grader.
Smula jästen och häll över vätskan, rör till jästen smält. (jag använder maskin)
Häll i salt och brödkryddor, kruska, linfrö och rågsikt.
Blanda alltsammans och fyll på med vetemjölet. Blanda väl.
Det ska vara en fast men lite kladdig deg.

Jäs degen i 30 min under handduk/bakduk.
Häll upp på bakbord med lite mjöl. Knåda så lite som möjligt.
Dela degen i ca 20-22 mindre bitar.
Lägg på plåtar och jäs ytterligare 30 min.
Ställ ugnen på 225-250 grader.

Pensla de färdigjästa bröna med honungsvatten och grädda i mitten av ugnen ca 12-15 min. Om man inte glaserar så kan man pensla de färdiga bröna med lite vatten för en mjukare yta. Låt de svalna och njut sen av de goa nybakade brödingarna.

Lycka till. Ta vara på varandra.
Kram

3 kommentarer:

Linda sa...

Ser mumma ut !!
Måste testas ;)

Kramen på dej raring

Madde sa...

Åh vad kul med recept...
ser mumsiga ut...
Ha nu en trevlig helg rara Camilla=)
Kram Madde

Vita hjärtan sa...

Mumsigt med hembakt bröd!!!

Ha en skön helg!!!
Kraaam Annemari

Mitt i livet

I torsdags den 29 September var jag återigen på kontroll för min cancer. Jag är fortfarande frisk, allt ser bra ut. I tre år till kommer jag...